Zuurdesem

14 Nov 2018

Ik eet graag brood. Vooral zuurdesembrood. Bloem en water.

Hoe simpel kan het zijn.

 

Doe uw ogen dicht en stel je voor:

Een stuk brood, met de hand gesneden, beleggen met échte boter en kaas of confituur (vijgen!).

Dan een hap in de krokante korst, het kraken van die korst en de smaken die de verste uithoeken van uw smaakpapillen beroeren.

Proeft ge het?

 

Vroeger bakte mijn moeder zelf brood. Véél brood, want met vier kinderen ging dat er ook serieus door. Het was 'gewoon' brood, met gist, maar ook dat was het lekkerste wanneer ik het korstje er mocht af snijden. Liefst wanneer het huis nog vol hing met verse broodgeur en het brood zelf nog warm was. Klein geluk.

Nu koop ik mijn brood. Meestal bij Domestic. Zij hebben het lekkerste brood van héél Antwerpen vind ik.

 

Met mijn verjaardag kreeg ik van mijn liefste een boek, 'zuurdesem'.

Helder uitgeschreven, duidelijk, schoon foto's.

Het maken van een 'starter' (datgene wat de gist uit een gewoon brood vervangt en de zure smaak geeft) kriebelde al lang. Bloem/meel en water mengen en in leven laten komen, af en toe 'voeden' met hetzelfde tot het klaar is voor gebruik.

Toch stelde ik het uit. Hoe gaat dat dan als we op vakantie gaan? Is dat zoiets als de planten water geven? Vraag je dat ook aan de buren? "Kan je mijn starter levend houden aub?"

Toch een beetje gedoe.

 

Gisteren ging ik met Jessica naar Graan. Om een workshop zuurdesembrood te volgen. 

Op een halve kilometer van mijn huis en nog nooit van gehoord, tss.

 

Daar liet Floortje ons direct de handen uit de mouwen steken en mengen, kneden, stretchen (het deeg!), proeven, wachten, stretchen, bakken,...

We haalden de hete kolen uit de houtoven en dweilden (!) hem voor de broden er in gingen.

Die houtoven, dat is een extra, heel leuk om te zien, maar wél erg arbeidsintensief. Het deeg maken neemt al veel tijd in beslag.

Respect voor alle vrouwen die dit vroeger elke dag moesten doen, omdat er nog geen warme bakkers waren (laat staan stofzuigers of wasmachines)!

 

Met een afgebakken brood, een deeg om vandaag af te bakken, een potje starter en recepten keerden we naar huis.

 

Nu ga ik het doen, zelf zuurdesembrood bakken.

Ik hou je op de hoogte. Eerst ga ik een snee afsnijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

designed by the wonderful petitpois