top of page

Stof verven


Zaterdag ging ik een workshop 'stof verven met plantaardige materialen' volgen. Immers, ge zijt nooit te oud om te leren.De workshop was bij Textielfabrique in Rotterdam. Omdat ik toevallig een vriendin in Rotterdam heb wonen, vertrok ik vrijdag al en bleef een nachtje logeren. Zij ging trouwens ook mee, dat was gezelliger.

Maaike ontving ons in haar zonnige atelier met koffie en thee. Eerst volgde er een voorstelronde, dan een heleboel uitleg over de verschillende planten, technieken en stoffen waarmee ze werkt. Duidelijk een madam met véél ervaring. En voor iedereen die denkt dat verven zomaar een papje maken, stof erdoor roeren en klaar is (zoal ik), vergeet het. Het is, wanneer je het goed wil doen met meten, wegen, zuurstof vermijden, Ph -waarden controleren,... chemie eigenlijk. Laat dat nu juist mijn minst favoriete vak op school geweest zijn (straks krijg ik weer nachtmerries).

Sommige verfstoffen zijn grande teintes, anderen heten petite teintes. Naargelang de kleurvastheid. De prijs is navenant.

Na de uitleg gingen we aan de slag. We knipten drie lapjes stof: wol, katoen en zijde en knoopten dit samen in bundeltjes met een wollen draadje.

Vervolgens mochten we in groep beslissen met welke plantstoffen we wilden werken.

Vervolgens nam ze ons mee naar haar verfatelier, een straat verderop. De bundeltjes werden voorgeweekt in water (les één: gebruik alleen voorgewassen stof waar geen wasmiddelen meer inzitten), de kruiden en verfstoffen aangelengd met water en verwarmd op vuurtjes.

Het mengsel mocht niet koken en werd dan gezeefd, er mochten geen brokjes in de vloeistof zitten, dat geeft anders vlekken op de stof.

Hier giet iemand de kurkuma af:

Dit is een mengsel van de cochinelleleuis. Het is echt een luisje dat in Zuid-Amerika op cactussen leeft en gedroogd wordt. Als je er kokend water over giet krijg je een fuchsia verfstof, het is een grande teinte.

Onze bundeltjes stof gingen de mengsels in om te weken.

Ondertussen maakten we een apart indigo verfbad. Want indigo (=verpulverde bladeren van de indigo plant, een grande teinte) wordt op een andere manier gemaakt. Hierbij is het zuur- en zuurstofgehalte van groot belang bij het slagen van het verfbad. Altijd een beetje spannend dus.

Dit zijn de gedroogde lapjes (het bleke boogje linksboven is door het afbinden met de wol, een stukje batik eigenlijk).

Van boven naar onder:

Blauwhout geeft (donker) paars

Walnoot geeft bruin/beige

Kurkuma geeft geel

Annato geeft oranje (is bij ons lichtgeel uitgeslagen)

Indigo geeft blauw

Het verven is plezant om te doen maar dus véél omslachtiger dan ik dacht. We deden nu natuurlijk vijf kleuren tegelijk, normaal werk je met één kleur.

Je hebt er ook véél tijd voor nodig, hoe langer je de tijd neemt, hoe mooier de kleuren.

Ik denk dat het ook fijn is om buiten te doen, dan mag je gerust wat smossen enzo, in mijn eigen keuken zie ik het me niet snel doen.

Ik denk dat ik nog wel eens terug ga voor één van de andere workshops die Maaike geeft. En als ik dan een dagje extra in Rotterdam ben daardoor, dan is het maar zo.

976 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page