top of page

Temari balls

Foto van schrijver: eva verbruggeneva verbruggen

Jaren geleden zag ik ze voor het eerst op Pinterest, prachtige ballen, versierd met coole geometrische patronen en kocht ik online een Japans boekje over Temari om me er eens in te verdiepen. Dat verdiepen duurde wat langer dan gepland en van dat Japans snapte ik geen bal (letterlijk ook), maar een paar weken geleden dompelde ik me eindelijk onder in deze kunstvorm en zocht het allemaal uit.



De vertaling is eenvoudig, te=hand, mari=bal, letterlijk handbal dus.

De geschiedenis van deze ballen begint eigenlijk in China, maar werd pas echt populair in Japan. Oorspronkelijk gebruikte men stukken versleten kimono die verfrommeld werden. Daarrond wikkelde men repen stof tot het een bal werd om mee te spelen.

Later begon men draad te gebruiken en werden de ballen versierd met borduurpatronen, zo ontstond een nieuwe kunstvorm.

Als je in Japan een Temari artiest wou worden, werd je getest op vakmanschap en kennis.



Traditioneel werd een bal cadeau gegeven door ouders aan hun kinderen op Nieuwjaar. Tussen de lagen stof werd vaak een papiertje gestopt met een wens op. Soms werd er ook rijst in gestopt of een belletje, zodat de ballen geluid maakten.

Geef je nu een bal cadeau, dan wens je iemand een briljant en gelukkig leven en symboliseren ze vriendschap en loyaliteit.

Schoon vind ik dat.



Temari worden nu beschouwd als object om je huis te versieren, maar je kan ze natuurlijk ook in de kerstboom hangen.

In ieder geval is het zeer mooi om te zien hoe je van een eenvoudige bal-uit-draden naar een complex ontwerp en object gaat door de bal te borduren volgens geometrische vormen en patronen.



Ik kan me ondertussen moeiteloos een paar uur verliezen in het onderzoeken en uitproberen van patronen, sommige zijn zo complex dat ik het patroon nog niet kon doorgronden. Toch kan je ook met vrij eenvoudige patronen prachtige ballen maken!



Toen ik de eerste resultaten op instagram deelde waren de reacties zeer lovend. Het triggerde me om er een workshop versie van te maken.



De eerste workshop staat alvast online, hopelijk volgen er nog meer!



Comments


bottom of page