top of page

Wildplukken

Afgelopen vrijdag had ik mezelf ingeschreven voor een workshop wildplukken met Elder. Nu ik zelf nog geen workshops geef, was het hét moment om er eentje te volgen die op mijn lijstje stond.

Ik koos voor de hele-dag-versie, waarbij je ook gaat 'koken' met je oogst. Niet dat koken hoog op mijn lijstje staat, maar daarvoor had ik onze huiskok, mijn liefste ief meegenomen. Een top-team, me dunkt!

We startten de dag met een wildplukwandeling in een bos ergens in Zanhoven. Nathalie, de expert ziet letterlijk o-ver-al eten. Het is een vat vol kennis van planten en bomen én ze kan het nog toepassen ook. Een vrouw naar mijn hart dus.

Ook fijn voor ief die zich vooraf had afgevraagd of het niet allemaal 'te zweverig' zou zijn. Niet dus.

We plukten, luisterden, proefden, roken, zagen een hertje en ik schreef ook nog ijverig allemaal weetjes op. We leerden over kruis- en schermbloemigen, over eetbaar en niet eetbaar, over planten leren herkennen, over signaturenleer. Effenaf een boekske vol.


Ik herinner me goed dat ik als kind met mijn moemoe 'onkruid' ging plukken voor de kippen en de konijnen. Al dat onkruid kwam me ineens terug voor de geest: muur, zuring, weegbree, klaver, brandnetel, dovenetel (uit de bloemekes neep ik de nectar uit!), kleefkruid,..., ik kende niet alle namen maar alles wat we toen plukten is dus eetbaar. Zelfs de geurherinnering kwam helemaal terug. Zalig toch?!

grote varkenskers


zevenblad


pollenknopjes van de den oogsten
wilde kervel gespot!grote veldkers


look-zonder-look


Na het plukken gingen we onze oogst verwerken in gerechten.

Nathalie nam ons mee naar een open paardenstal aan het huis van haar moeder. We aten linzensoep met brood (afgewerkt met gehakt zuringblad), fetakaas en kruidenkaas met onze verse oogst: gehakte margriet, look-zonder-look en zaad van raapzaad.

Daarna rolden we gnocchi (ook gepimpt met dovenetelbladeren) en een pistou van zevenblad, zuring en look-zonder-look.

Pistou is de Franse variant van pesto, maar zonder pijnboompitjes.

Het is nog maar eens bevestigd: alles is lekkerder wanneer je het zelf klaarmaakt of oogst!


kruidenkaas


gnocchi rollengnocchi met pistou (en die bloemekes moogt ge helemaal opeten!)


Na de heerlijk lunch leerde Nathalie ons nog kimchi maken, zetten we sparrentopjes op suiker en maakten we een sparrentoppenpekel.


kimchi masseren om het vocht eruit te laten komen


wilde kimchi van spitskool, gember, lente-ui, look, een peperke en onze oogst


van boven naar onder:pekel van sparrentopjes en pollenknopjes van de den, sparrentopjes op suiker en kimchi

achteraan: pistou


Het was een heerlijke dag. Echt een aanrader, ik ga zeker nog terug. Misschien in de herfst, wanneer er andere planten groeien, of voor een paddestoelenoogst.

Wandelingen gaan er vanaf nu voor ons nooit meer hetzelfde uitzien, we gaan heel de tijd eten zien in de berm, haha.


120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page