top of page

Smyrna


Smyrna of tapijtknopen (latch hooking) is hot. Samen met de revival van de macramé, het weven, keramieken of borduren. Toevallig alles wat ik graag doe. En van al deze handwerken is het tapijtknopen ook nog de gemakkelijkste.

Wat heb je nodig?

Wol, een schaar,een stuk smyrna stramien,een strookje karton van 4 cm breed en een smyrna haaknaald (ik vond de mijne in de kringwinkel)

Je kan kiezen of je met een vooraf bepaald stramien werkt (wordt ook verkocht in pakketten) of je knoopt op gevoel. Ik ging voor het tweede, ook een beetje uit gemakzucht. Niet té hard nadenken terwijl je knoopt en dan kan je het ook gewoon voor tv doen.

De techniek is simpel:

-je knipt draadjes van 8 cm, met behulp van het karton (wikkel de wol er een aantal keer rond, ga dan met je schaar tussen de draden en het karton en knip ze onderaan door)

-neem één draadje dubbel (als je dunne wol gebruikt, neem er dan twee) rond de basis van de haaknaald

-steek je haaknaald in het stramien en open de haak

-draai de eindjes achter de haak en trek deze terug, de haak sluit zich weer en de eindjes trek je door de lus zodat een knoop ontstaat

-herhaal dit voor het hele stramien, werk rij per rij

-de randen kan je omnaaien of met tape afplakken

De uitleg ziet er ingewikkelder uit dan het is, écht! Dit filmpje helpt misschien (doorspoelen naar 1'22", goed voor je russisch).

Zo ziet de achterkant er uit, ook schoon, vind ik.

Deze maakte ik voor Atelier veritas:

Véél knoopplezier!

1.016 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page