top of page

Letterpress & stempels maken


Het was een indrukwekkend weekend. Zaterdagmiddag kwam Kirsten van Atelier Indrukwekkend toe uit Delft , haar autootje volgeladen met workshopspullen.

Op de voorbank, dit schattig perske (Gentse makelij, trouwens). Efkes uitladen en klaarzetten en ready go.

We kregen papier en potloden en tekenden een ontwerp. Dat was ineens het moeilijkste deel van de workshop. Dachten we. Want daarna moest dat ontwerp overgezet worden op plastiek (dat lukte wel)maar de plastiek was vrij hard en het uitknippen van de vormen was niet simpel, vooral de ronde vormkes. De stukjes plastiek plakten we dan op een groter stuk plastiek, het ontwerp werd zo dus terug in elkaar gepuzzeld. Dan gingen we met een rollertje verf over het ontwerp en konden we afdrukken. Dat vond ik het plezantste deel. Plastiek op de persplaat, vochtig blad papier eroverheen en dan zachtjes draaien aan de pers. Ssssspannend. Vilt opheffen, papier omdraaien en wauwie...

Toen waren we vertrokken. Inkten, drukken, wisselen, soms met drie tegelijk drukken, soms zonder verf (ook schoon). Er was véél papier, er werd véél gedrukt.

Schoon resultaten, al zeg ik het zelf (dat relïef, mmm) en iedereen content naar huis met een goodie bag vol zelfgedrukte kaarten en nog wat cadeautjes van Kirsten.

Meer foto's van de workshop zie je hier.

Zondagmorgen hebben we stempels gemaakt. Weer eerst ontwerpen op papier, daarna de tekening overzetten op de stempelrubber (voor de kenners: "speedyball", binnenkort te koop in de webshop van Atelier Indrukwekkend). Dan leerde Kirsten ons werken met de guts (een soort mes)om de tekening uit te snijden. Fijne lijntjes en rondjes, gene kattenpis. Rechte lijnen lukte nog wel goed. We sneden en testten, sneden weer wat bij tot het goed was. Dan plakten we onze stempel op een blokje (juist echt).

Afin, toch ook weer héél schoon resultaten voor beginnelingen. Let ook op het vogeltje van Zoë (10 jaar!), zo schattig.

Na drie uur ging ook hier iedereen naar huis met een aantal zelfgemaakte stempels én de Atelier indrukwekkend-goodie bag.

Meer foto's van deze workshop zie je hier.

453 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Daslook

bottom of page