top of page

Vlierbloesemsiroop


Dit stond al lang op mijn to-do lijstje, een keer zelf vlierbloesemsiroop maken. Je ziet de vlier ook zowat overal in bloei staan en dan is het dus de moment.

Wat heb je nodig?

-Goei volle vlierbloesemschermen, kies de bloesems die helemaal open staan, want het is het stuifmeel dat er op zit dat de smaak geeft. Ik las ook ergens dat je best de bloesems in de schaduw knipt en in de ochtend. Verwijder zoveel mogelijk de stelen.

-Een citroen

-Een glazen bokaal die je goed kan afsluiten

-Een theedoek

-1kg suiker/liter vocht (ik gebruik rietsuiker, vandaar de donkere siroop)

-Een kookpot en lepel

-Schone flessen en een trechter

Zo maak je het:

1. Knip de 'rijpe' vlierbloesem van de struik (of liefst struiken, zodat je één struik niet helemaal plundert. Haal de beestjes er af als die er op zitten.

2. Doe alle bloesems in de glazen pot en druk goed aan, snij de citroen in schijfjes en duw die erbij.

3. Voeg water bij, tot de vlierbloesems net bedekt zijn.Laat dit 24u rusten. Hier is een kleine tegenstrijdigheid in de recepten die ik las, sommigen zeggen in't donker, anderen in de volle zon. Aangezien het heel schoon weer was, zette ik de pot buiten in de zon.

4. Giet het mengsel over in een kookpot waarover je een theedoek legt, zodat alleen het vocht in de pot terecht komt. De rest gooi je weg.

5. Om exact te weten hoeveel vocht je hebt, kan je het ook eerst meten.

1 liter vocht = 1kg suiker

6. Zet de kookpot op het vuur en warm de vloeistof op, laat net niet koken. Voeg al roerend de suiker toe tot die helemaal opgelost is.

7. Giet met een trechter het vocht over in de schone flessen. Zet deze in heet water, zodat ze niet kapot springen wanneer je de hete siroop er in giet.

8. Et voilà. Klaar voor een verfrissend smaakske bij al uw zomerdranken.

Whoopi maakte voor jarige Oma ook een mini-flesje.

261 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Daslook

bottom of page