top of page

Helen Dardik


Een paar weken geleden had ik goesting om een illustratie van iemand anders te borduren.

Ik vind het wel tof om een keer een kruisbestuiving met een andere artiest aan te gaan en wou ook onderzoeken of het me zou lukken.

Dus mailde ik Helen Dardik, die ik via instagram ontdekte, of ik een illustratie van haar mocht borduren.

Aangezien ik wel graag in orde ben met rechten enzo vond ik het wel fair om eerst toestemming te hebben.

Ze antwoordde me dat ik mocht borduren wat ik wilde. Dus ben ik op zoek gegaan naar een tekening die me realiseerbaar leek en mooi zou zijn op de bordeaux sweater die ik voor ogen had.

Het werd deze:

Helen's werk is kleurrijk en met heldere lijnen. De versnelde filmpjes van haar aan het werk zijn supertof. Ze improviseert vaak met verf op papier, vertrekkende van vormen, bloemen of figuren. De illustratie lijken vanzelf te groeien. Tof voor illustratoren: ze zet er ook altijd bij met welke papiersoort, verf en borstels ze werkt.

Meestal zijn de tekeningen fel van kleur, soms gebruikte ze maar één kleur of een paar. Maar altijd vol fantasie. Ze ontwerpt verpakkingen, behangpapier, notaboekjes,... en werkt vaak digitaal, maar gelukkig ook erg veel manueel.

Als je via haar webshop een originele print (alleen dan) besteld, krijg je het toegestuurd in een handgetekende envelop. Vroeger stuurde ze alles zo op (ook prints), maar toen haar werk goed begon te verkopen moest ze zoveel enveloppen tekenen, dat ze geen tijd meer had voor ander werk.

Tegelijkertijd is het een goede oefening.

Maar dat borduren dus, dat was lastiger dan ik dacht. Ik had er geen rekening mee gehouden dat de trui donker was (en de tekening op een witte basis stond), dus moest ik het gezicht van het meisje ook "inkleuren". Het was een pittig borduurwerkske, en heb het een paar keer weggelegd omdat ik niet overtuigd was van mijn werk ten opzichte van de tekening (ik wou vooral geen slechte kopie van een schoon werk maken).

Maar nu het klaar is, ben ik wel content. Ik hoop dat Helen het ook ok vindt.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Daslook

bottom of page