top of page

Punch punch punch


Punchen is in.

Tof dat zo'n oude techniek weer helemaal hip is.

Toen ik de punch needle ontdekte zo'n drie jaar geleden, kende niemand het hier. In handwerkwinkels fronste men de wenkbrauwen, online kon je het in België niet kopen.

Ik had het al wel eens zien passeren in oude handwerkboeken waar een punch needle omschreven staat als snelknooppen of tuftnaald en de techniek 'doorlussen' heet, maar verder was het onbekend.

Ik vond en kocht online de plastieken versie. Deze werkt, maar alleen met vrij fijnere draden (borduurgaren), waardoor je toch weer lang bezig bent. Niet echt om tapijten mee te maken. Uiteindelijk kocht ik de oxford punch needle in Amerika, bij The Oxford Company. Door de gleuf, die over de hele lengte van de naald en handvat loopt heb je geen extra hulpmiddelen nodig om je draad in te rijgen. Ik was verkocht!

Eerst moest ik nog goede stof vinden. De monk's cloth, waar ze in Amerika mee naar uw oren smijten was ook hier niet te vinden. Het alternatief: grof geweven stof uit de kringwinkel (een oud gordijn ofzo). Dit ging, maar ik moest serieus wat druk zetten om de naald door de stof te duwen.

Nadien kocht ik tweedehands een rol grof geweven borduurstof, maar ook hier moest je wel wat kracht opzetten.

Ondertussen importeer ik de perfecte stof, die werkt als boter en kan je ook erg goed herstellen wanneer je je draad weer uittrekt door er met je nagel over te krabben. Daar kan ik mee op de markt gaan staan!

De workshops die ik geef zijn meestal uitverkocht, wat erg fijn is. Ik vind het geweldig om te zien hoe iedereen mijn of z'n eigen ontwerpje puncht.

Ik vind het ook prettig om te zoeken naar alternatieve toepassingen dan een tapijt. Kussens, pannenlappen, tasjes, patches, knuffels, stoelovertrek, ... er zijn zoveel mogelijkheden.

Laat de hype dus nog maar efkes aanhouden, ik ben fan.

1.228 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Daslook

bottom of page