top of page

Een houten lepel snijden


Het is hier precies zomer. Dat komt goed uit want zaterdag hebben we een houten lepel gesneden.

Uit een boomstam. Kastanje, plataan of linde, dat mocht je kiezen. De ene houtsoort is harder dan de andere. Dat vertelde Harald ons allemaal. Hij kent (bijna alles) van houtsnijden.

Harald is een echte natuurmens. Dat moet gek zijn om dan op een terras toe te komen wanneer je dit normaalgezien in een bos organiseert.

De workshop was uitverkocht. Voor de verandering waren er ook een paar mannen, jeuj!

Omdat het zo'n schoon weer was werkten we gewoon buiten op het terras. We kregen eerst een vakkundige uitleg over het hout en hoe het groeit (wat belangrijk is omdat je niet zomaar in ale richtingen kan snijden).

Dan mochten we de boomstammen zagen en klieven. Groepswerk!

Wanneer er genoeg stukken waren koos je er één uit en tekende je lepel op het hout.

Dan gingen we met de bijl aan de slag. De kunst was om zoveel mogelijk weg te kappen, zodat je met het houtmes alleen nog moet afwerken. Pittig werkske, zeker met zo'n slappe armspieren als ik heb...

De veiligheidsvoorschriften kregen we er ook bij en dat is nodig want de bijlen en messen zijn vlijmscherp (om dit te tonen onthaarde hij efkes een stukske van zijn armen).

Het terras veranderde in een bed van houtsnippers.

Dan leerde Harald ons met het houtsnijmes werken. Zo konden we beginnen aan het verfijnen. Daarna moest je je lepel nog uithollen.

Aan het einde van de workshop gaf hij nog tips mee voor het afwerken.

Uiteindelijk gingen alle deelnemers met een lepel naar huis.

Geweldig!

Omdat ief zich volledig ontfermde over de lunch, kon ik de hele workshop meedoen en ik heb er keihard van genoten. Ik moet mijn lepel nog een beetje opschuren en olieën, maar hij ziet er goed uit!

Heb je goesting gekregen om deze workshop ook te doen? Of cadeau te geven aan je lief?

Harald komt in november terug. Inschrijven kan al!

1.226 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Daslook

bottom of page