Daslook, gij se wonderlijk plantje, met uw ranke bladeren en frisse witte bloemekes.
Daslook is familie van de narcis en dus een lentebloeier.
De Latijnse naam is Allium Ursinum (=van de beren, ursus = beer), men geloofde dat beren zich tegoed deden aan deze plant na hun winterslaap.
De plant groeit het liefst onder bomen en struiken in een vochtige grond.
Spoiler alert: In België is het plantje nog steeds beschermd, je mag het dus alleen oogsten op privé grond.
Kijk goed uit je doppen als je het bij vrienden of familie in de tuin ziet staan en gebruik dan al je charmes om wat af te luizen.
Als je oogst, pluk dan de bladeren verspreid en trek zeker géén knolletjes uit de grond.
Nog belangrijk: verwar het plantje niet met het giftige lelietje-van-dalen, de bladeren lijken sterk op elkaar.
Twijfel je? Kneus dan het blad tussen je vingers en ruik eraan, als je look ruikt is 't bingo!
Nog beter: koop zaadjes en zet het in je tuin!
Met een handvol bladeren maak je al een flink potje pesto.
Maar je kan het ook in de soep draaien, of als kruid bovenop je gerecht strooien, in een omelet, ...
Spoel de daslook altijd eerst in water met een scheut azijn om de bacteriën te doden.
Ik gebruikte dit pesto receptje.
Pesto klaar?
Je kan hem zo bij de gekookte pasta doen of smeer m op een boterhammeke met kaas, yummie!
Comments