top of page

Een omkeerbaar zonnehoedje

De dag voor we naar Corsica vertrokken naaide ik nog -snel snel- een omkeerbaar(!)zonnehoedje en schreef ik op instagram dat ik er een blogbericht over zou schrijven.Een hoedje naaien is niet zo moeilijk en je gaat er kei-veel plezier van hebben. Ik was héél blij dat ik het mee had om mijn bolleke te beschermen.

Een volwassen hoofd heeft min of meer een standaard maat, dus het past ongeveer iedereen. Moest je een extra klein hoofdje hebben, dan zou ik de stiknaad aanpassen (= meer naadwaarde) en niet aan de grootte van de patroondelen foefelen.

Smeer uw pollekes in, verzamel de stofkes en start, want hier is de beloofde werkbeschrijving!


Wat heb je nodig?


-het patroon (check dat je het op 100% uitprint), alleen voor persoonlijk gebruik (niet commercieel dus!)

-twee lappen stof waar de patroondelen telkens twee keer uit kunnen

-eventueel strijk vlieseline

-een naaimachine, balpen, schaar, speldjes en strijkijzer.


Hoe maak je het?


Print het patroon uit op 100%, knip de drie patroondelen uit. Je mag op de lijn knippen, de naadwaarde is meegerekend.

Vouw je lappen stof dubbel, het patroon van de hoedrand leg je tegen de stof vouw aan. Alleen de bovenkant leg je plat op de stof. Teken ook de streepjes van de bovenkant over op de stof.

Knip alle delen uit op de lijn. Doe dit zowel voor de voering als voor de bovenstof.

Wil je graag een stevige rand aan de hoed, dan kan je nu de twee randdelen verstevigen met strijk vlieseline. Aangezien het hoedje omkeerbaar is, kies je zelf welke rand je hiervoor gebruikt.


Vouw de randdelen open en stik ze aan elkaar. Zet je naald in het midden (dit is meestal automatisch zo) en laat je naaivoetje gelijk lopen met de zijkant van de stof.

Strijk alle naden open.

Speld nu de bovenkant op de opstaande rand van het hoedje (de kleinste 'cirkel'). Leg de goede kanten op elkaar (de naden naar buiten). De streepjes lopen gelijk met de naden en de stof vouwen van de rand. Naai deze delen aan elkaar. Dit is het lastigste stuk. Doe het niet te snel, de stof heeft de neiging om te rimpelen.

Speld de hoedrand aan de opstaande rand, zorg ook weer dat de goede kanten en de naden tegen elkaar liggen. Stik deze rand.


Draai het hoedje binnenstebuiten en strijk de binnennaden naar de hoedrand toe. Stik een naadje aan de goede kant, zowel aan de bovenrand als aan de hoedrand.


Doe hetzelfde met het andere hoeddeel.

Stop de hoedjes ineen, met de goede kanten én de naden tegen elkaar.

Speld en stik de twee buitenranden aan elkaar, laat een tiental centimeter open om de hoedjes binnenstebuiten te draaien.


Keer het hoedje binnenste buiten en strijk de rand plat. Vouw ook de rand van de opening netjes naar binnen. Zet vast met een speldje.


Naai nu de rand toe.

Naai vervolgens op persvoetbreedte nog een aantal lijnen op de rand van je hoed.


Et voilà, klaar om de zon te trotseren!

Wil je je hoedje graag versieren met borduursels? Dan doe je dat best op de losse patroondelen, dus vooraleer je de twee hoedjes aan elkaar naait.

Wil je graag een hoedje, maar heb je twee linkerhanden?
Véél plezier!655 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Daslook

Comments


bottom of page