top of page

Gezeever

Onder lichte impuls van Petitpois en het motto 'nooit te oud om te leren' schreven we ons in voor een basiscursus zeefdrukken bij Gezeever, een atelier in Berchem. Een workshop van anderhalve dag met een week tussen.


Het atelier ligt verscholen in een achterbouw van een voormalig klooster (de laatste nonnekes die vroeger in het ziekenhuis vlakbij werkten zijn nog niet zo héél lang naar een woonzorgcentrum-voor-nonnekes verhuisd).

Els, de ene helft van de Zeveraars deed de ontvangst en ging de workshop geven.

Ze zette ons meteen aan het werk en mochten een twee-lagige tekening uit papier snijden. Gelukkig had ik hier al een paar zeefdrukworkshops van Bobbinhood achter de kiezen die op dezelfde manier werken. Je snijdt een tekening uit het papier en alles wat je wegsnijdt komt in kleur op je papier bij het drukken. Dit papier plak je vervolgens op je zeef. Je drukt eerst de ene kleur, poetst dan je hele zeef en drukt dan de tweede laag.

Els toonde ons hoe moest drukken en daarna was het aan ons.Eerst kleuren kiezen én testen. De ene kleur dekt namelijk meer dan de tweede en geeft een totaal ander effect als je het in een andere volgorde doet.
Zo maakte ieder vijf drukken voor de middagpauze.

Lunchen deden Katty en ik bij Bar Vert, op vijf meter van het atelier. Ge moet het niet ingewikkelder maken dan het is.


In de namiddag leerden we onze zeef klaarmaken met licht gevoelige emulsie, drogen, belichten en drukten we allemaal een Gezeever ontwerp om te oefenen. De lagen moeten ook exact op elkaar komen.Et voilà, dag één zat er op.

Huiswerk voor volgende week: een ontwerp op A3 maken om in twee kleuren te kunnen drukken.


Omdat mijn muren in huis huis niet zoveel ruimte meer bieden voor ingekaderd werk, dacht ik dat ik beter kaartjes kon ontwerpen om te verkopen/weg te geven.

Ik tekende 3 postkaarten en drie kleinere kaartjes (in twee lagen) op mijn I pad in Procreate en liet ze op een soort kalkpapier (dat hadden we meegekregen) zetten in een copycenter.

Klaar voor de tweede, halve dag een week later.


Omdat we al kei-geroutineerde zeefdrukkers waren, mochten we ineens onze zeef klaarmaken om te belichten.

Die belichtingsbak, dat is precies een hele grote zonnebank.


Dan de emulsie wegspoelen zodat je tekening vrijkomt.

Kleuren kiezen, testen en drukken maar! Het werd lichtblauw als onderlaag en daarbovenop fluo roze.

Tussen de twee lagen: zeef wassen en drogen.Ik maakte ook één drie kleuren druk, als testje op een mislukte lichtblauwe druk (zie je de inkt uitlopers?). Wél een cool effect!


Na het drukken moest de boel nog afgewassen worden en de zeef schoongespoten zodat ze hergebruikt kan worden.

Met een pak zelfgedrukte kaartjes trok ik huiswaarts, supercontent!


Thuis moest ik nog een paar uren snijden. Note to self: zet duidelijke snijlijnen op het ontwerp en lijn de kaarten goed uit tegenover elkaar.


De limited edition postkaarten zijn te koop in de webshop (genummerd én gesigneerd).131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page