top of page

Manden vlechten

Aaaaah, oude ambachten die terug opgefrist worden, I love it!

Manden vlechten is er zo eentje, ik kon er als kind uren naar kijken toen het tijdens de dorpsfeesten door een oud manneke gedemonstreerd werd. Een paar jaar geleden besloot ik het zelf te leren tijdens een twee-daagse workshop en vlocht ik twee manden met wilgen. Dat 'leren' werd meer 'ervaren', want er komt meer bij kijken dan je denkt. Het was niet zo simpel om dat manden vlechten hier te krijgen en iets te maken in één dag.


Maar toen vond ik Lore.

Lore leerde de techniek zelf toen ze les gaf aan volwassenen met een visuele beperking. Ze dompelde zich helemaal onder in de materialen en technieken en besloot workshops te gaan geven.

Bingo!


Gisteren was het zo ver, de eerste workshop manden vlechten in het atelier.

We waren met een klein, maar fijn groepje (afgelopen weekend was zo druk met activiteiten en verplichtingen overal...).


Lore gaf ons infomatie over de materialen en we mochten meteen riet uitkiezen waarmee we wilden werken. Riet inderdaad, tijdens de workshop werken we met pitriet, wat handiger is dan wilgen om mee aan de slag te gaan voor beginners. Maar er was ook zeegras- en papiertouw.


Het riet moest nat gemaakt worden omdat het anders zou breken tijdens het vlechten.

Eerst werd de basis gevlochten, dat werd de bodem van de mand.


Daarna werden de staken vastgezet. De staken zijn de verticale stokken waartussen je gaat vlechten en hun lengte bepaalt de hoogte van je mand.

Ondertussen was het middag en gingen we even eten op het terras.

Daarna kon de opbouw van de mand beginnen.

Ieder werkte op zijn tempo en gebruikte verschillende kleuren, materialen en vlechttechnieken naar keuze, vakkundig begeleid door Lore.
Aan het eind van de workshop waren de mandjes klaar, was iedereen fier en content. Ik heb een gevoelig vingertoppeke nu (dat heb je met die zachte borduurhandjes, niks gewoon), maar ook een schoon mandje. Ik ga er een plant inzetten denk ik.
In september komt Lore terug naar het atelier. Deze workshop is ondertussen volzet, maar als zij goesting heeft, komt er vast nog een nieuwe datum.

Tot dan?

2.122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Daslook

Comments


bottom of page