top of page

Nominette

Gisteren mocht ik een workshop geven bij Nominette naar aanleiding van een 'creators event'.Nominette is een weverij van naamlabels. Je weet wel, de stoffen lintjes met naam die je in de kleding van je kinderen naait opdat je alle kledingstukken terug vindt.

Maar ze doen natuurlijk meer en gaan met de tijd mee.

Het assortiment is uitgebreid met stickers, strijklabels en polsbandjes. Vroeger had je de keuze tussen een aantal lettertypes, maar nu kan je ook bv. je eigen logo uploaden.

Je kiest en bestelt alles online.

Het oorspronkelijk Belgisch bedrijf bestaat ondertussen meer dan 100 jaar! Nu is het in Nederlandse handen, maar er is dus nog steeds een weverij in Erpe-Mere.

Daar moest ik dus gisteren zijn en mocht er een mini-weef workshop geven.


Weven is een vrij langzame ambacht, dus moest ik iets bedenken dat haalbaar was in een klein uurtje. Dat werden geweven onderzettertjes.Eerst kregen we een rondleiding in de weverij. Als er nu iets is wat ik leuk vind, dan is het zien hoe de dingen werken.

Heb je al eens naar 'How it's made' gekeken?

Dat is eten en drinken voor mij.

De jaquard machines staan in rijen naast elkaar en het weven gebeurd op een zwarte of witte ondergrond (de 'ketting'). Achteraan stond een heel rek met bobijnen 'inslag' draden in héél veel kleuren. De linten worden altijd met twee kleuren geweven.

We kregen allemaal een 'sewaholic' lintje in roze en fluo oranje en zagen op één machine hoe dit geweven werd.
Daarna gingen we zelf weven aan een tafel in de weverij, de machines werden even stil gelegd. Tijdens het weven werden we getrakteerd op een high tea. Er zijn vervelender manieren van werken.
Het weven van onderzettertjes (als je er veel zou maken kan je ze ook aan elkaar naaien) is super tof!

Ik denk erover om deze workshop in het aanbod te zetten.

Doe je mee?


425 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page