top of page

Les cartes postales brodées


Vanmiddag vond ik in de kringwinkel dit boek. Een boek over de verzameling geborduurde postkaarten van Agnes en Louis Delage. De kaarten zijn zo'n honderd jaar geleden gemaakt, ze doken voor het eerst op in 1900 op de wereldtentoonstelling in Parijs. Agnes kocht het eerste kaartje op een rommelmarkt en toen ze het aan haar man liet zien was ook hij direct verkocht. De gouden jaren van de geborduurde kaarten was in 14-18, tijdens de eerste wereldoorlog. De soldaten verstuurden deze kaarten naar huis en ze werden vaak gemaakt door oorlogsweduwen om eten te kunnen kopen. Toen werden de fijnste en kleurrijkste exemplaren gemaakt.

Groeten, verjaardagswensen, namen, vrolijk Pasen, ... werden met zijdedraad op organza geborduurd en dat werd dan op een mooie kaart gelijmd. Hier en daar zie je de poststempel bovenop het borduursel (zonde, zonde). In het boek staan veel foto's, wat leuk is, maar ook de patronen en de borduurdraad kleurensuggestie (sponsoring van DMC?).

Afin, als je op een rommelmarkt zo'n kaartje tegenkomt, mag je 't me altijd opsturen.

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kleur

Boeken

bottom of page